Spiral (IUD)

Spiral (IUD)- Et lille, T-formet præventionsmiddel, der indsættes i livmoderen af en læge. Der er to typer

af spiral (IUD – Intra Uterine Device) – kobber spiral og hormonel spiral.

Kobberspiralen er lavet af plastik og har et kobbertråd omkring sig. Kobberet virker som en naturlig sæddræber og forhindrer sædcellerne i at befrugte ægget. Denne type spiral kan være effektiv i op til 10 år og er et godt valg for kvinder, der ønsker en langvarig prævention uden hormonelle bivirkninger.

Hormonspiralen er også lavet af plastik, men har en lille mængde hormon (progesteron) frigivet kontinuerligt. Hormonet gør slimet i livmoderhalsen tykkere, hvilket gør det sværere for sædcellerne at passere. Det kan også forhindre ægløsning. Denne type spiral kan være effektiv i op til 5 år og er velegnet til kvinder, der ønsker en lavdosis hormonel prævention uden at skulle tage en pille dagligt.

Begge typer spiraler er reversible og kan fjernes af en læge, når kvinden ønsker at blive gravid. En spiral er en pålidelig præventionsmetode, der har en meget lav svangerskabsprocent og er velegnet til kvinder i alle aldre. Det er dog vigtigt at konsultere en læge for at finde ud af, hvilken type spiral der passer bedst til den enkelte kvinde.